Cześć! Nazywam się Daria Kołaczek i jestem absolwentką Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
na kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka ze specjalnością Żywienie Człowieka.
Kubek smakowy to miejsce gdzie chcę odpowiadać na ciekawe pytania, które słyszę, w krótki przejrzysty sposób. W postach piszę też o swoich „kubkach smakowych”,
ale przede wszystkim chcę żeby była to prosta i merytoryczna przestrzeń dla Ciebie.
Nie chcę powtarzać tutaj oklepanych schematów ani obiecywać gruszek na wierzbie.
Jakby coś takiego się zdarzyło to proszę kulturalnie i konstruktywnie daj znać 🙂
W swojej prywatnej praktyce prowadząc dietoterapię, układając jadłospisy i zalecenia, kieruję się zdrowym podejściem do indywidualnego sposobu żywienia. Rozumiem przez to przede wszystkim odniesienie do aktualnej wiedzy naukowej (Evidence Based of Nutrition) w kontekście zdrowia i preferencji żywieniowych konkretnej Osoby.
Uczestniczę w wielu specjalistycznych szkoleniach i konferencjach z zakresu żywienia osób dorosłych oraz dzieci, m.in.
- Skuteczna diagnoza i interwencja dietetyczna u pacjentów po 60 roku życia- aspekty teoretyczne
i praktyczne - Dietetyka gerontologiczna- wyzwania i szanse- konferencja
- Laktacja, dieta matki w okresie karmienia piersią, żywienie niemowląt i małych dzieci, baby-led weaning
- Rola diety w schorzeniach tarczycy
- Vademecum Dietetyki Klinicznej. Część I: Dieta w chorobach tarczycy, PCOS i insulinooporności według Evidence Based of Nutrition
- School Of Insulinresistance Therapy
- Praktyczna dietoterapia cukrzycy typu I i II
- Psychologia jedzenia i psychodietetyka
- Dietetyka sportowa
- Dlaczego ważne jest, co jemy i jak jemy? – konferencja Dolnośląskiej Izby Lekarskiej we Wrocławiu (2018)
Dyplomy oraz certyfikaty można zobaczyć tutaj.