Kiedy zacząć wprowadzać błonnik?

Hej ho!
Wczoraj robiąc babeczko- chrupiące ciasteczka, przypomniało mi się, że obiecałam Wam wpis o tym kiedy zacząć wprowadzać błonnik w diecie dzieci. A więc jest 🙂

Dieta niemowląt i młodszych dzieci wymaga produktów o dużej gęstości energetycznej i bogatych w składniki odżywcze.
Rozpoczęcia rozszerzania diety niemowlęcia z mlecznej (około 4-6 miesiąca) o produkty uzupełniające można nazwać „kamieniem milowym” rozwoju. Ma to wpływ na zmiany funkcjonalne w przewodzie pokarmowym, immunologicznym oraz procesów metabolicznych.
Wprowadzanie stałych pokarmów służy również stymulacji rozwoju odruchów koordynujących żucie i przełykanie.
Na uwadze należy mieć również fakt, że niedojrzały przewód pokarmowy dziecka nie produkuje pełnego zakresu enzymów trzustkowych i jelitowych. Niestrawiony pokarm zalegając przez dłuższy czas w jelicie może prowadzić do stanów zapalnych w układzie pokarmowym.
Stąd normy na błonnik czyli substancję balastową, której nie trawimy, nie są ustalane dla niemowląt [1].
Jakkolwiek produkty będące źródłem błonnika i jednocześnie witamin i składników mineralnych takie jak chleb, warzywa czy owoce w postaci Finger Food (podłużne kawałki jedzenia) warto proponować niemowlętom ze względu na doświadczenie samego procesu jedzenia od około 6 miesiąca. Z drugiej strony należy brać pod uwagę rozwój mięśniowo-nerwowy dziecka i dostosowywać konsystencję (przeciery/papki/kawałki) produktów spożywczych do możliwości konkretnego dziecka.

W diecie dziecka powinniśmy kierować się między innymi koniecznością zapewnienia odpowiedniej kaloryczności .
Pod tym względem, lepszym wyborem posiłkowym dla niemowlęcia jest pszenna kaszka na mleku niż przetarte jabłko.
Nie należy stosować zasad zdrowego żywienia dla dorosłych u dzieci przed ukończeniem 2 roku życia. Szacuje się, że około 5 roku życia (uwzględniając mimo wszystko indywidualny rozwój dziecka, co oznacza, że u jednych może być to wcześniej u innych później) warto wprowadzać w sposób elastyczny produkty wysokobłonnikowe i ograniczać udział tłuszczów. Wprowadzanie diety niskotłuszczowej i wysokobłonnikowej nieadekwatnie do okresu rozwojowego dziecka może wiązać się z zaburzeniami wzrostu czy rozwoju [2].

Zalecane spożycie błonnika (włókna pokarmowego) [3].

GRUPA (płeć/wiek)BŁONNIK g/dobę AI
DZIECI
1-3
4-6
7-9
10
14
16
CHŁOPCY I DZIEWCZĘTA
10-12
13-15
16-18
19
19
21
KOBIETY
19-30
31-50
51-65
66-75
>75
Ciąża
II trymestr
III trymestr
laktacja
0-6 miesięcy
25
25
25
20
20
MĘŻCZYŹNI
19-30
31-50
51-65
66-75
>75
25
25
25
20
20

AI (Adequate Intake) wystarczające spożycie
W indywidualnych przypadkach poziom zależy od wskazań lekarskich i dietetycznych.
– Poziom do ustalenia z lekarzem lub dietetykiem.

Źródło:
1. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies. Scientific opinion on nutrient requirements and dietary intakes of infants and young children in the European Union. EFSA Journal 2013;11:3408.
2. Jarosz M. Warszawa 2014. Żywienie. Wpływ na zdrowie człowieka. PZWL
3. Normy IŻŻ 2017.

Leave a Comment