Czarnuszka -remedium z Koranu?

 

Małe czarne ziarenka, które uwielbiam pod względem smakowym z babciną kanapką z dzieciństwa:
świeża żytnia pajda chleba (Babcia dawała białą, ale takie „żytnie” świętokradztwo żywieniowe jest wybaczalne) cienko masło, porządna warstwa „Mojego Ulubionego” (tu nie chodzi tylko patriotyzm lokalny) i na to miód. Śniadanie po królewsku i do tego czarnuszka. Polecam z czystym sumieniem, każdej zdrowej osobie 🙂 Walory smakowe są ważne, ale co kryje się jeszcze za tymi niepozornymi nasionkami i czy w ogóle kryje?
Czy prorok Mahomet miał racje mówiąc, że czarnuszka jest lekarstwem na wszelkie choroby oprócz śmierci?

Przekonajmy się co mówią na ten temat badania naukowe przeprowadzane na ludziach (zagadnienia ułożyłam alfabetycznie, więc jeżeli interesuje Cię konkretne działanie szukaj po literkach, podsumowanie jest dla każdego):

CHOLESTEROL – EFEKT HIPOLIPEMICZNY

1) Badanie na pacjentach z zespołem metabolicznym:
2,5 ml oleju z czarnuszki przyjmowanego 2 razy dziennie przez 6 tygodni obniżyło trójglicerydy, cholesterol LDL, cholesterol całkowity i krzepliwość krwi oraz podwyższyło cholesterol HDL[2].

2) Badanie na pacjentach z cukrzycą typu II:
1-3g sproszkowanej czarnuszki przyjmowanej przez 12 tygodni obniżyło trójglicerydy, cholesterol LDL, cholesterol całkowity i krzepliwość krwi oraz podwyższyło stosunek cholesterolu HDL do LDL[2].

3) Badanie na pacjentkach z nadwagą:
2g sproszkowanej czarnuszki podawanej codziennie przez 8 tygodni miało wpływ na obniżenie trójglicerydów, podwyższenie cholesterolu HDL [9].

4) Badanie na pacjentkach z otyłością (BMI: 30-35) z dietą redukcyjną:

3g oleju z czarnuszki na dzień przez 8 tygodni statystycznie istotnie wspierało spadek trójglicerydów i cholesterol LDL [15].

5) Badanie na pacjentach leczonych na dyslipidemię:
500mg sproszkowanej czarnuszki i 250mg czosnku przyjmowanego przez 8 tygodni wpływała dodatkowo na redukcję całkowitego cholesterolu, cholesterolu LDL, trójglicerydów w serum krwi [18]
.

6) Badanie na pacjentkach z menopauzą:
1g sproszkowanej czarnuszki przyjmowanej przez 2 miesiące wpłynął na redukcję całkowitego cholesterolu, cholesterolu LDL, trójglicerydów oraz wzrost cholesterolu HDL w serum krwi [19].

CIŚNIENIE KRWI

1)
Badanie na mężczyznach z otyłością centralną:
1,5 g czarnuszki podawanej przez 3 miesiące, wpłynął na redukcję ciśnienia skurczowego [21].

2) Badanie na pacjentach z łagodnym nadciśnieniem:
100mg/200mg czarnuszki dziennie przyjmowanej przez 8 tygodni zredukowało ciśnienie skurczowe i rozkurczowe [22].

3) Badanie na zdrowych ochotnikach:
5ml przyjmowanych przez 8 tygodni statystycznie istotnie wpłynęło na obniżenie ciśnienia skurczowego i rozkurczowego [24].

CUKIER – EFEKT HIPOGLIKEMICZNY

1) Badanie na studentach:
2g na dzień sproszkowanej czarnuszki przez 2 tygodnie w pierwszym tygodniu statystycznie istotnie obniżyło poziom glukozy we krwi, w 2 tygodniu obniżyło niestatystycznie istotnie [1].

2) Badanie na pacjentach z zespołem metabolicznym:
2,5ml oleju z czarnuszki przyjmowanego 2 razy dziennie przez 2 tygodnie obniżyło znacząco poziom glukozy we krwi[1].

3) Badanie na pacjentach z zespołem metabolicznym i cukrzycą typu II:
500mg/dzień sproszkowanej czarnuszki przez 8 tygodni zaowocowało poprawą wyników kontroli glikemii [1].

4) Badanie na pacjentach z cukrzycą typu II:
2g i 3g sproszkowanej czarnuszki dziennie przez 3 miesiące znacząco obniżyło poziom hemoglobiny glikowanej, glukozę na czczo i przygodną glikemię [1].

5) Badanie na pacjentach z cukrzycą typu II:
2,5 ml oleju z czarnuszki 2 razy dziennie przyjmowanego przez 3 miesiące obniżyło poziom hemoglobiny glikowanej, glukozę na czczo, poposiłkową glikemię po 2 godzinach [13].

DZIECI

1) Badanie na pacjentach z katarem alergicznym, atopowym zapaleniem skóry i astmą:

500mg oleju z czarnuszki podawanego 3 razy dziennie przez 8 tygodni zmniejszyło negatywne symptomy chorób [17].

2) Badanie na pacjentach z epilepsją:

0,5mg/kg masy ciała tymochninonu (związku aktywnego z czarnuszki)przyjmowanego 2 razy dziennie przez 4 tygodnie, 2 tygodniową przerwą i kolejne 4 tygodnie wraz ze standardową terapią wpłynęło na redukcję ataków padaczki [17]

3) Badanie na pacjentach z tasiemczycą:

Jednorazowa dawka czarnuszki 40mg/kg masy ciała wpłynęła na zredukowanie ilości jaj tasiemca w kale dziecka [21].

4) Badania na dzieciach z guzami mózgu:

5g nasion czarnuszki podawanych równolegle z terapią standardową od 3do 9 miesięcy zmniejszało częstotliwość występowania gorączek neutropenicznych oraz długość pobytów w szpitalu [26].

ŁUSZCZYCA

1) Badanie na pacjentach z łagodną i umiarkowaną łuszczycą:
1,5g dziennie sproszkowanej czarnuszki (rozdysponowanej na 3 razy) przyjmowanej ustnie wraz z maścią na bazie oleju z czarnuszki (10%) stosowanej zewnętrznie na zmiany skórne przez 12 tygodni znacząco wpłynęło na poprawę stanu skóry badanych[6].

NASTRÓJ I PAMIĘĆ

1) Badanie na zdrowych osobach dorosłych:
500mg czarnuszki przyjmowanej 2 razy dziennie przez 9 tygodni wpłynęło na poprawę pamięci, uważności i funkcji poznawczych [14].

2) Badanie na nastoletnich mężczyznach:
500mg czarnuszki przyjmowanej przez 4 tygodnie według testów STAI i CVLT-II obniżyło niepokój, wpłynęło na stabilizację nastroju oraz funkcji poznawczych [16].

NERKI- WSPARCIE W CHOROBACH

1) Badanie na pacjentach z niewydolnością nerek 3 i 4 stopnia:

2,5 ml oleju z czarnuszki przyjmowanego przez 12 tygodni obniżyło glikemię, kreatynę i mocznik w serum krwi, białkomocz oraz spowodowało wzrost GFR (poprawiło pracę nerek) [3].

ODDYCHANIE -POPRAWA

1) Badanie na pacjentach z astmą:
1-2g sproszkowanej czarmuszki przyjmowanej przez 3 miesiące wraz ze standardową terapią poprawiło niektóre parametry układu oddechowego m. in: szczytowy przepływ oddechowy oraz obniżył się poziom przeciwciał IgE będących markerami reakcji alergicznej [4].

2) Badanie na pacjentach z astmą:

1g oleju z czarnuszki podawany podawany przez 4 tygodnie znacząco poprawił wyniki w Asthma Control Test i obniżył poziom eozynofilów w serum krwi [8].

3) Badanie na pacjentach z katarem alergicznym:

500mg dziennie przyjmowane przez zarówno 15 jak i 30 dni, znacząco obniżyło negatywne symptomy fizyczne (bez obniżenia przeciwciał IgE w serum krwi) [17].

4) Badanie na ofiarach bomby chemicznej:

Wodny roztwór czarnuszki 0,375ml/kg z 50g% ekstraktu podawany przez 2 miesiące wpłynęły na poprawę wydolności płuc [ 24].

5) Badanie na pacjentkach z nadwagą:
2g sproszkowanej czarnuszki podawanej codziennie przez 8 tygodni miało wpływ na zwiększenie VO2 Max (maksymalnego minutowego poboru tlenu) i obniżenie BMI (wskaźnika masy ciała) [9].

OKRES PREMENOPAUZALNY

1
) Badanie na pacjentkach w wieku od 45-65 lat:

1,6g sproszkowanej czarnuszki przyjmowanej przez 12 tygodni znacząco obniżyło poziom cholesterolu LDL oraz miało wpływ na poprawę ogólnego samopoczucia według kwestionariusza GCS [7].

PŁODNOŚĆ

1) Badanie na mężczyznach:
2,5 ml oleju z czarnuszki przyjmowanego 2 razy dziennie przez okres 2 miesięcy poprawiło znacząco ilość spermy, ruchliwość, morfologię i objętość plemników oraz pH spermy [20].

REDUKCJA MASY CIAŁA

1) Badanie na pacjentkach z otyłością (BMI: 30-35) z dietą redukcyjną:
3g oleju z czarnuszki na dzień przez 8 tygodni statystycznie istotnie wspierało redukcję masy ciała (−4.80 ± 1.50 vs do grupy placebo −1.40 ± 1.90 kg; p < 0.01) [5].

2) Badanie na pacjentach z cukrzycą typu II:

2,5 ml oleju z czarnuszki 2 razy dziennie przyjmowanego przez 3 miesiące wpłynęło na obniżenie BMI [13].

3) Badanie na pacjentkach z otyłością (BMI: 30-35) z dietą redukcyjną:
3g oleju z czarnuszki na dzień przez 8 tygodni statystycznie istotnie wspierało redukcję masy ciała (−6.0 vs. −3.6%;placebo p < 0.01) i spadek obwód talii (−6.9 vs. −3.4%; placebo p < 0.01)[15].

4) Badanie na mężczyznach z otyłością centralną:
1,5 g czarnuszki podawanej przez 3 miesiące, wpłynął na redukcję masy ciała, obwodu talii [21].

5) Badanie na pacjentach z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby:
1g czarnuszki przyjmowanej przez 12 tygodni wpłynął na redukcję masy ciała z 86±13.8 do 76±12.6 kg vs placebo (p=0.041), BMI spadło natomiast z 29.06±4.6 to 26.25±6.2kg/m2 vs placebo (p=0.012). Dodatkowym aspektem była redukcja poziomu enzymów wątrobowych [27].

STANY ZAPALNE

1) Badanie na pacjentach z reumatoidalnym zapaleniem stawów:
0,5mg oleju z czarnuszki przyjmowanego przez 8 tygodni zmniejszyło udział IL-10, MDA, NO co wiążę się z redukcją stresu oksydacyjnego i stanów zapalnych [10].

2) Badanie na pacjentkach z reumatoidalnym zapaleniem stawów:
0,5 mg oleju z czarnuszki przyjmowanego 2 razy dziennie przez miesiąc miało wpływ na zmniejszenie obrzęków stawów z rana odpowiednio u 42,5 % respondentów według kryteriów ACR20 i 30% według kryteriów ELUAR [12].

UZALEŻNIENIA

1) Badanie na mężczyznach uzależnionych od opioidów:
500 mg sproszkowanej czarnuszki przyjmowanej 3 razy dziennie przez 12 tygodni po odstawieniu opioidów wpłynęło na zmniejszenie negatywnych objawów odstawienia. (Pacjenci przez pierwsze 12 dni byli hospitalizowani, po tym czasie odbywały się cotygodniowe kontrole lekarskie) [17].

ŻOŁĄDEK:

1) Badanie na pacjentach z niestrawnością czynnościową i pozytywnym wynikiem H. Pylori:

2g sproszkowanej czarnuszki przyjmowanej przez 4 tygodnie w podobnym stopniu jak standardowa terapia lekami wpływała na redukcję negatywnych symptomów [23].


W nauce funkcjonuje ż takie pojęcie jak metaanaliza randomizowanych badań eksperymentalnych. Takie prace są zbiorem analizy pojedynczych badań (a wyniki pojedynczych, to te powyżej) i są najbardziej wiarygodnym zbiorem wniosków.

 

CO ZATEM MOŻNA POWIEDZIEĆ O CZARNUSZCE nie odnosząc jej działania do pojedynczych/ czy niewielkich grup przypadków, a dużych grup populacyjnych?

1. Sproszkowana czarnuszka ma istotny wpływ na poprawę parametrów lipidowych: wpływa na obniża cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL, obniżenie poziom trójglicerydów i podwyższenie cholesterolu HDL [11].

2. Pozytywny wpływ nasion czarnuszki na układ oddechowy został stwierdzony na podstawie poprawy parametrów oddechowych i parametrów laboratoryjnych [25].

3. Czarnuszka wykazuje umiarkowany efekt na redukcję masy ciała, wskaźnik BMI oraz obwód talii [27]. Z kolei inna metaanaliza sugeruje, że czarnuszka wykazuje się znaczącym wpływem na redukcję masy ciała, wskaźnik BMI, natomiast nie ma wpływu na redukcję obwodu talii [28].

Bibliografia dostępna u autora

Leave a Comment